KONTAKTAI

V.Kudirkos g. 33, LT-71124 Šakiai
Raštinės tel. (8 345) 60176
gimnazija@ziburys.sakiai.lm.lt

PAMOKŲ LAIKAS

1.8:00-8:45
2.8:50-9:35
3.9:45-10:30
4.10:50-11:35
5.11:55-12:40
6.12:50-13:35
7.13:45-14:30
8.14:35-15:20

NAUDINGOS NUORODOS

KTU profesoriaus L. Kliūčininko vizitas
2019-03-05

    KTU CTK projektas „THINK“ - tai unikali galimybė pasikviesti universiteto atstovus į bet kurią Lietuvos ugdymo įstaigą ir daugiau sužinoti apie studijas bei pamatyti smagius eksperimentus. Tad vasario 25 dieną profesorius Linas Kliūčininkas lankės ir Šakių „Žiburio“ gimnazijoje bei bendravo su baigiamųjų klasių mokiniais, pasirinkusiais chemijos valstybinį egzaminą.

    Profesorius mums pateikė įdomių faktų apie klimato kaitą ir išteklius. Iš pradžių jis pademonstravo ciklą, iliustruojantį Žemės planetos ir organizmų susidarymo raidą. Tą ciklą jis prilygino laikrodžiui. Per visas „dvylika valandų“ formavosi uolienos, vyko visokie cheminiai procesai. O žmogaus evoliucija įvyko likus "8 sekundėms iki dvyliktos valandos". Šiuo palyginimu jis norėjo pabrėžti, kaip ilgai formavosi visa planeta. Vėliau profesorius pateikė daug pavyzdžių apie senkančius išteklius ir, remdamasis moksliniais tyrimais, atskleidė kokioje vartotojiškoje visuomenėje mes gyvename - dėka visokiausių naujovių, išradimų didėja ir mūsų poreikiai, o tuo pačiu ir žaliavų suvartojimas. Čia svarbu paminėti, kad kai kurios žaliavos yra išsenkančios ir jas sunaudoję nebeturėsim nieko.
    L. Kliūčininkas pasakojo apie planetos taršą ir vieną svarbiausių jos pasekmių - per penkerius metus klimatas atšilo 0.8°C. Profesorius priminė, kad toliau tokiais sparčiais tempais šylant klimatui, sulauksime katastrofiškų padarinių, kaip ledynų tirpimas, paaštrėjusios stichijos, potvyniai. Stengiamasi kovoti su šiais padariniais, daugelis pasaulio šalių pasirašė sutartį, kurioje buvo numatyta aplinkos taršos leidimų sistema. Viršijus suteiktas kvotas daroma ypatingai bloga įtaka klimatui. Stengdamosi neperžengti limito šalys parduoda arba keičiasi kvotomis. Pavyzdžiui, Lietuva yra viena iš tų šalių, kuri išnaudodavo tik labai nedidelį kvotos kiekį, todėl sudarė sandėrį su Ispanija ir pardavė jai savo likusį leistiną išmetamų CO² dujų kiekį už maršrutinius autobusus. Profesorius taip pat paminėjo Paryžiaus klimato kaitos sutartį, kurią pasirašė daugelis Europos ir pasaulio šalių, tačiau JAV kategoriškai atmetė. Pasirašydamos šią sutartį, šalys įsipareigoja kuo mažiau kenti aplinkai, mažinti užterštumo lygį. Manoma, kad JAV atsisakė dėl to, nes tai viena vartotojiškiausių šalių pasaulyje ir mažinti teikiamų paslaugų lygį reikštų ekonomikos nuosmukį ir pinigų praradimą. Reiškia, kai kurios šalys aukoja mūsų aplinką, planetos gerovę dėl pinigų.
    Baigęs kalbėti aplinkosaugos tema, L. Kliūčininkas supažindino mus su KTU studijų programomis, paskatino apsilankyti atvirų durų renginyje. Profesorius taip pat uždavė daugybę klausimų mūsų gimnazistams, o į juos atsakiusiems dovanojo smulkius prizus. Taip smagiai ir praėjo mūsų susitikimas su šiuo dėstytoju.
Ieva Bagdanavičiūtė, 4b klasė
NUOTRAUKOS
Kitos naujienos
PAGRINDINIS
© 2016 - 2024. Šakių “Žiburio” gimanazija. Visos teisės saugomos. Kopijuoti turinį be raštiško gimnazijos sutikimo griežtai draudžiama.
Kūrė: Justas Dėnas